När du ser ljuset i tunneln, akta dej - det kan vara ett tåg..!

söndag 21 augusti 2011

Världens farligaste ord

Kognition betyder enligt Nationalencyklopedin de tankefunktioner med vilkas hjälp information och kunskap hanteras.
Alltså vår förmåga att lära, tänka och bearbeta information. Hjärnan aktiveras av de ord den får till sig. Fattas ett ord, fyller den själv i och skapar sammanhanget. Hjärnan vill ha sammanhang. Finns det inget, skapar den ett eget - på gott och ont.
Det kan bli hur tokigt som helst, förmodligen. Tokroligt. Men oxå farligt. De farligaste orden är inte de utländska som vi inte förstår, utan de vi har runt oss hela tiden. De som blir nötta av tidens tand. Eller de som vi inte tänker på.
Vi och dem. Är det kanske de farligaste orden i världen? Ord som begränsar och stramar åt.. Ordet vi står för det som är välbekant och tryggt och de för något okänt som framkallar oro och rädsla.
Gränsen är dragen mellan gott och ont. Vi är goda - de är onda.
Egna barn och andras ungar..

lördag 13 augusti 2011

Det handlar om orden

Ord är inte bara ordklasser. Ord kan oxå visa ställningstagande. Att man väljer sida. För eller emot. Man kan aldrig vara både och. Det är antingen eller.
Med sitt ordval visar man sitt val.

I dagens Sydsvenska Dagbladet (pappersversionen) finns en artikel om just ordval Muren delar fortfarande vårt språk av Lotta Lundberg.

När Berlin-muren byggdes och gränsen stängdes mellan Öst och Väst, valde Berlinborna sida, inte bara politiskt utan även geografiskt.
Artikelförfattaren är bosatt i Berlin och funderar bland annat över vilka ord hon ska använda sig av; dödsremsa eller spärrzon? Är muren fallen eller riven?

Det är med orden man visar att man tar ställning, så man måste välja dem med omsorg.

lördag 6 augusti 2011

Fri att tycka och tala

”Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”

Så sägs Voltaire, den franske 1700-talsfilosofen, ha uttryckt sig.
Det var både kloka och viktiga ord.

Vi tar för givet att vi kan koppla upp oss på nätet, prata i telefon eller skriva insändare om vad som för tillfället ligger oss närmast hjärtat - utan att bli kontrollerade eller censurerade. Ingen jagar oss om våra åsikter går mot strömmen. Vi hamnar inte i fängelse för att vi inte håller med regeringen. Vi får inte husarrest och berövade våra pass. Vi blir inte skjutna.
Vi får lov att ha en åsikt. Det är inget vi måste kämpa för. Vi bara säjer det rakt ut. Eller skriver. Eller gör en film. Eller något annat.
Vi uttrycker oss - det är vår rättighet.

Vi är så vana vid denna vår frihet att det inte är något vi tänker på. Det är inget vi ens reflekterar över. Och ännu mindre värdesätter.

Det är väl som med vatten; guld värt när man törstar i öknen, men inget värt när man dyker efter pärlor...