När du ser ljuset i tunneln, akta dej - det kan vara ett tåg..!

onsdag 5 september 2012

Digital mobbing

Facebook. Ett socialt medium. Men visst är det ett konstigt namn? Om man delar upp det i mindre delar, låter det mera som ett bokningsprogram än som ett kontaktnätsprogram.

Oavsett vilket har det haft verklig genomslagskraft. Och snabbt har det gått! Bara på några år har det etablerats och spridits som en löpande eld över hela World Wide Web...! Fantastiskt.
Privatpersoner av alla de slag är där och facebookar om stort och smått. Allt ifrån "Nu tar jag en kopp kaffe" till de stora livskriserna. Man är mer eller mindre privat.
Företagen finns där. Radio och TV finns där.
Kort sagt ALLA finns där.

Alla som är något, vill säga.

De som inte har tillgång till en dator eller en smartphone eller annat digitalt uppkopplingsbart media göre sig icke besvär. De är utestängda från såväl vännerna på nätet och den digitala gemenskapen.
De som själva valt att ställa sig utanför får skylla sig själva, för att de inte håller sig uppdaterade i skvallersvängen.
Värre är det med dem som av olika anledningar inte kan komma in. Det kan vara brist på pengar, kunskaper eller en problematisk bostadssituation, som gör att alla inte kan koppla upp sig.
De står utanför. De är utestängda. Ofrivilligt.

Det kanske snart kallas digital mobbing? Och blir ett fall för diskrimineringsombudsmannen?

Inga kommentarer: