När du ser ljuset i tunneln, akta dej - det kan vara ett tåg..!

torsdag 17 oktober 2013

E-bokläsare?!

 
Vaddå e-bokläsare? Det går ju lika bra att läsa i telefonen!?

Jo, det gör det. Men! Batteriet håller veckovis, till skillnad från min smartphone som måste laddas nästan dagligen.

Och eftersom den har så kallat elektroniskt bläck, som gör att det faktiskt ser ut precis som en vanlig boksida, blir det mindre ansträngande för ögonen.

Om det är mörkt när man läser, behöver man en lampa, precis som när man läser en vanlig bok. Min bokläsare har en liten lampa i fodralet, som man fäller ut när det behövs. Men det finns andra varianter. 

Finessen med en e-bokläsare är att man kan ha ett helt bibliotek med sej i fickan. Tänk att gå omkring med 700 böcker handen! Eller att ligga i en solstol och precis insett att boken som man börjat på bara är så himla dålig... Bara att välja en annan av alla de som man laddat ner... Slut med sura miner och tunga resväskor!
Jag tycker att det är helt fantastiskt. En helt ny värld har öppnat sig. Igen. Förra gången var det Facebook...
 
E-bokläsare är alltså en läsplatta som man läser på.
Den är inte gjord för att surfa på eller spela spel på eller att skriva på.  Den är som en bok. Ser ut som en bok, lite tunnare, bara.
Man kan läsa allt på den; dokument, kartor, tidningar, böcker.  

Det finns billigare böcker och dyrare böcker och så finns det helt gratis varianter; som klassiker från Project Runeberg, som man kan ladda ner. Och man kan låna från biblioteket. När lånetiden gått ut, kan man inte läsa den mer. Det är allt som händer. Inga förseningsavgifter. Den lämnar tillbaka sej själv, om man säjer.

Snart kommer det nog en e-bokläsare kombinerad med smartphonens alla finesser.
Det är den optimala Prylen. Alltiett. Så himla perfekt!

Inga kommentarer: