När du ser ljuset i tunneln, akta dej - det kan vara ett tåg..!

torsdag 29 september 2011

Musikens ord

Ord och visor. Ord och inga visor. Är det så att en sång inte på långa vägar är så effektfull som de taktfasta slagorden i ett demonstrationståg? Blir orden mindre seriösa när de är satta till en melodi, eller gör melodin att texten accentueras och flera får lättare att ta den till sig? En dikt som tonsatts är mer populär och välkänd än en som finns att läsa i en diktsamling. Bokförlagen satsar ogärna på att ge ut en diktsamling, medan skivbolagen är mer benägna att ge ut en skiva. Och även om utdragna gitarrsolon förmedlar känslor, är det själva texten som för fram budskapet.
Musiken får texten att leva, framhäver den. Tillsammans förstärker de varandra.

Formuleringar är inte lätta att få till. Att dessutom formulera sig så att orden går rakt in i hjärteroten, är ännu svårare. Det spelar ingen roll om det är i en dikt eller en låttext, eller om det är i en brödtext.  
Neil Young är en låtskrivare som har Gåvan. Han slog huvudet på spiken med sin formulering om sin senildemente far i Praire Wind för ett tag sen: ”before too much time took away his head”.


Den textraden säger oändligt mycket; Tidens tand som obevekligt tuggar i sig litegrann av tankar och känslor, så att återstoden blir suddig och rörig. Too much time...

Inga kommentarer: