När du ser ljuset i tunneln, akta dej - det kan vara ett tåg..!

söndag 11 september 2011

Ordlöst

Det går att berätta en historia utan ord. Att gestalta utan ord. Det är bara andra medel som måste tas till. Se bara på Harpo i Bröderna Marx-filmerna. Han använde allt utom just rösten i sin kommunikation. Han visslade, hoppade, klättrade, grimaserade och använde musikinstrument för att få fram det han ville ha sagt. Sällan eller aldrig missförstod publiken honom.
Att sända ett budskap från en sändare till en mottagare – där mottagaren tar emot det och sedan bekräftar att han tagit emot och förstått det – är kommunikation.
Det är dessutom kommunikation när den är som bäst.

Att kommunicera kan ju tyckas vara lätt, men alla som någon gång lekt Viskleken vet hur ord och meningar förvanskas på sin väg mellan mottagare och sändare. Ju fler led, desto större risk för felaktigheter.

Det sägs att en av de tre saker som man mest klagar på vad gäller arbetsmiljön på arbetsplatser är kommunikation.
Dålig kommunikation, vill säga. Ingen har väl någonsin beklagat sig över att kommunikationen varit för god, för rak eller för tydlig..

Ibland krävs det emellertid inte så många ord för att få fram sitt budskap. Ibland räcker det med en blick, ibland med en gest. Mottagaren förstår ändå. Om man känner varandra. Annars inte. En blick från en vilt främmande människa, kan tolkas på oändligt många vis. Risken för missförstånd är både överhängande och uppenbar.. Och ibland rent av farlig.

Det är allstå inte bara orden man måste vara försiktig med.

Inga kommentarer: